DİS Yönetmeliğinde Yapılan Değişikliğin Anlamı

Bugünkü Resmi Gazetede, Bakanlar Kurulu Kararı ile DİS sınavının dayanağı olan yönetmeliğe geçici bir madde eklenmiştir. Eklenen geçici madde ile bor madenlerinin yer üstü işletme ve tesislerinde çalıştırılacak işçiler için 31.12.2003 tarihine kadar noter gözetiminde kur'a usulü ile eleman alınması öngörülmektedir. DİS sınavı sonrasında yapılan işçi alımlarında sözlü sınav öngörülmesinden dolayı; bor madenlerine alınacak işçilere ilişkin duyurunun gizli kapaklı bir şekilde değilde kamuoyuna açık bir şekilde yapılması halinde kur'a usulünün (sözlü sınav içermediği için) daha adil bir sistem olduğu ortadadır. Bu nedenle bu uygulamayı olumlu bulmaktayız. Diğer taraftan, bor enstitülerine ilişkin ilan ancak, herhangi bir gazetede yayımlanması halinde sitemizde yer alabilecektir.

Haber Giriş : 31 Temmuz 2003 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİS Yönetmeliğinde Bugün Yapılan Değişikliğin Anlamı

Bugünkü Resmi Gazetede, Bakanlar Kurulu Kararı ile DİS sınavının dayanağı olan yönetmeliğe geçici bir madde eklenmiştir. Eklenen geçici madde ile bor madenlerinin yer üstü işletme ve tesislerinde çalıştırılacak işçiler için 31.12.2003 tarihine kadar noter gözetiminde kur'a usulü ile eleman alınması öngörülmektedir. DİS sınavı sonrasında yapılan işçi alımlarında sözlü sınav öngörülmesinden dolayı; bor madenlerine alınacak işçilere ilişkin duyurunun gizli kapaklı bir şekilde değilde kamuoyuna açık bir şekilde yapılması halinde kur'a usulünün (sözlü sınav içermediği için) daha adil bir sistem olduğu ortadadır. Bu nedenle bu uygulamayı olumlu bulmaktayız. Diğer taraftan, bor enstitülerine ilişkin ilan herhangi bir gazetede yayımlanması halinde sitemizde de yer alacaktır.

31.7.2003 tarihli Resmi Gazetede "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği"ne geçici bir madde eklenmiştir. Bu yönetmelik kamu kurumlarına alınacak işçilere ilişkin usul ve esasları belirlemektedir. 2001 yılında yapılan sınavda bu yönetmeliğe dayanılarak yapılmıştır.

Yönetmeliğe eklenen geçici madde aşağıdaki gibidir:

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Madde 1 ? 18/5/1983 tarihli ve 83/6750 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliğine aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

?Geçici Madde 6 ? 31/12/2003 tarihine kadar, bor madenlerinin yer üstü işletme ve tesislerinde çalıştırılacak işçiler hakkında ek madde 2 hükümleri uygulanır.?

Madde 2 ?Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


Yönetmeliğim Ek Madde 2 hükmü ise aşağıdaki şekildedir:

Ek Madde 2 - (Ek: 21/9/1999 - 99/13422 K.)
Kamu kurum ve kuruluşları, kurumun önceden iznini almak kaydıyla, kömür ve maden işletmelerinde yer altı işlerinde çalıştırılacak işçileri Noter gözetiminde yapılacak kur`a ile belirleyebilirler. Kur`ada asıl ve yedek listeler tespit edilir. Kazanan adayların işe alınabilmesi için iş ilanında aranan koşulları taşımaları şarttır.


YORUM

Görüldüğü üzere bugünkü değişiklik ile yönetmeliğe bir geçici madde eklenmiş ve bor madenlerinde çalışacak işçiler hakkında ek madde 2'nin 31.12.2003 tarihine kadar uygulanacağı belirtilmiştir. Ek madde 2'de ise alınacak işçilerin noter gözetiminde kur'a ile belirleneceği belirtilmiştir. bu durumda hükümetin bor madenlerine yönelik tesislere işçi alımı yapacağı anlaşılmaktadır. Ancak bu işçiler DİS sınav sonuçlarına göre değil kur'a sonuçlarına göre alınacaktır.

Duyurunun tüm kamuoyuna yapılması halinde kur'a işleminin DİS sınav sonuçlarına göre yapılacak alımlarda daha adil olduğunu düşünmekteyiz. Çünkü DİS sınav sonuçlarına göre yapılan işçi alımlarında sözlü sınav bulunmaktadır. Sözlü sınav ise subjektif değerlendirmelere zemin hazırlayan bir sınav türüdür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber